joi, 28 iunie 2012

Zarzăre


Impresionată de bogăţia fructelor corcoduşului din curte, azi vroiam să scriu câte ceva despre beneficiile lui cosmetice. Din păcate, nimeni nu a fost interesat de o asemenea abordare şi am găsit ceea ce ştiam şi eu, anume că ar fi materie primă pentru licoarea tradiţională ţuică şi ocazional pentru suc, sirop, compot şi gem. 
Pentru cine nu ştie, corcoduşele verzi dau un gust deosebit ciorbelor de primăvară. Mama chiar le fierbe, le pasează, le pune în sticle bine închise şi le foloseşte pe timpul iernii când ne săturam de atâta zeamă de varză.


Aşadar, corcoduşul (Prunus cerasifera), din familia Rosaceae, este printre primii arbori care înfloresc primăvara. Se cultivă dar, în general, creşte în mod spontan în toate regiunile ţării. Este unul din cei mai răspândiţi portaltoi. Are înălţime de până la 8 m, flori albe sau roz, frunze de la verde la maro-roşiatic. Fructul este o drupă sferică de culoare galbenă, roz, portocalie, roşie sau brună.
Corcoduşele conţin apă (cca. 90 %), proteine, celuloză, vitamine (A, complex B, C), pectine, substanţe minerale (calciu, fier, fosfor, magneziu şi potasiu).
Sunt bogate în vitamina A (un antioxidant puternic care neutralizează radicalii liberi, stimulează creşterea oaselor şi reglează funcţiile hormonale) şi vitamina C (tot un antioxidant puternic cu rol în reducerea stresului, vindecarea afecţiunilor respiratorii, diminuarea proceselor inflamatorii, combaterea anemiei).
Asupra întregului organism corcoduşele au acţiune fortifiantă, revigorantă, tonifiantă, uşor laxativă, calmantă. Sucul este recomandat în curele de slăbire. Compresele cu suc de corcoduşe au efect cicatrizant.

Cum tinereţea şi frumuseţea vin şi din ceea ce mâncam nu doar din ce tratamente cosmetice aplicăm, pot să spun că toate vitaminele şi mineralele conţinute de corcoduşe au efecte benefice asupra tenului nostru.
În plus, eu voi încerca o mască din corcoduşe coapte bine, zdrobite şi amestecate cu o lingură de miere şi un strop de ulei aromat. 
Şi un compot de zarzăre numai bun pentru temperaturi ca cele prognozate săptămâna viitoare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu